Sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Amnistia Fiscal

Sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Amnistia Fiscal

S’acaba de fer pública la Sentència del Tribunal Constitucional de 8 de juny de 2017, declarant la inconstitucional i nul·litat de la disposició addicional primera del Reial decret-llei 12/2012 que va regular la Declaració Tributària Especial (DTE), comunament coneguda com a “Amnistia Fiscal”.

Considera el Tribunal que “la disposició impugnada ha afectat a l’essència del deure contribuir al sosteniment de les despeses públiques que enuncia l’art. 31.1 CE, alterant substancialment la manera de repartiment de la càrrega tributària que ha d’aixecar la generalitat dels contribuents en el nostre sistema tributari segons els criteris de capacitat econòmica, igualtat i progressivitat. En haver-ho fet així, és evident que no pot introduir-se en l’ordenament jurídic mitjançant l’instrument normatiu excepcional previst en l’art. 86.1 CE; això condueix necessàriament a declarar la disposició impugnada inconstitucional i nul·la, per contradir la prohibició prevista en aquest precepte constitucional.”

No obstant això, el Tribunal Constitucional limita els efectes d’aquest pronunciament i estableix que no podran veure’s afectades les liquidacions tributàries fermes que es van realitzar a l’empara de la norma anul·lada.

Enviar comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>