Ajudes i fiscalitat en autònoms. Millor a Catalunya que en la resta?

Ajudes i fiscalitat en autònoms. Millor a Catalunya que en la resta?

Ha promogut la Generalitat més o millors ajudes als seus autònoms que la resta de Comunitats Autònomes? Fiscalment, és millor ser autònom a Catalunya o en la resta d’Espanya? Què els passaria als autònoms si la Generalitat tingués més competències?

Hem sol·licitat a diversos experts que analitzin aquestes qüestions. Des de les ajudes que rep aquest col·lectiu a Catalunya, fins a si existeixen rebaixes fiscals que la Generalitat hagi introduït en favor dels autònoms.

Ajudes a autònoms exclusives a Catalunya

Segons els experts consultats per aquest diari, en l’actualitat només existeix una ajuda que hagi engegat la Generalitat en exclusiva per a autònoms de Catalunya. Ajuda el termini màxim de la qual de sol·licitud, per cert, finalitza matí. Es tracta d’una subvenció per afavorir l’autoocupació de joves que es trobin inscrits al Programa de Garantia Juvenil, i es donin d’alta com a nous autònoms.

Segons confirmen des de Gestoria Barcelona, la subvenció pot arribar a 9.100 euros, sempre que es mantingui durant un mínim de 12 mesos actiu. Des d’una altra assessoria establerta a Barcelona, Gestorum, s’assegura que existeixen ajudes similars en tot el territori nacional, amb lleugeres variacions en les quantitats i el col·lectiu en concret al que se subvenciona.

Per tant, la primera conclusió és que la Generalitat no promou en l’actualitat un suport que difereixi en gran manera del que tenen els autònoms en la resta d’Espanya.

Mesures específiques en matèria fiscal?

Des de la gestoria Acompany confirmen que “no existeix cap tipus de mesura fiscal pròpia enfocada a treballadors autònoms de Catalunya”. Pel que fa a què ocorreria en una hipotètica Catalunya independent asseguren que és difícil preveure què passaria en matèria fiscal. “Dependria clarament de la política fiscal dels partits que governin”, asseguren.

Si Catalunya tingués més competències…

Des de Gestoria Barcelona recorden que, fins ara, el col·lectiu no ha estat molt afavorit a Catalunya, encara que entenen que si la Generalitat tingués més competències, “disposarien de la clau de la caixa, i tenint en compte que el teixit empresarial catalan està majoritàriament integrat per autònoms i micropymes, la Generalitat estaria per la labor d’ajudar als autònoms”.

Recorden a més que ” des del Govern estatal també s’ha fet ben poc per aquest col·lectiu. Ara mateix hi ha una Llei pendent d’aprovar que podria afavorir-ho bastant, però s’ha estat parlant d’ella des de fa més d’un any i a dia d’avui encara no s’ha publicat en el BOE”.

Des de Gestorum, una altra de les assessories consultades amb activitat a Catalunya, asseguren que una major transferència d’impostos no té per què significar més avantatges per als autònoms.

En la seva opinió, “quantes més transferències es realitzin i major llibertat tinguin les Comunitats per poder subvencionar o ajudar als autònoms de la seva zona, majors seran les diferències entre els uns i els altres. Provocant així la desigualtat entre un col·lectiu que entenem ha de ser recolzat i cura. No oblidem que genera un de cada 4 ocupacions a Espanya, però que ha de comptar amb condicions clares i iguals en tot el territori espanyol”.

Enviar comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>