Domicili social i fiscal

Domicili social i fiscal

El trasllat de domicili social està en boca de molts. Però què significa? L’article 9 de la llei de Societats de Capital obliga a totes les societats al fet que fixin a la seva elecció el domicili social de la companyia en el lloc en el qual es trobi el centre de la seva efectiva administració i direcció, o en el qual radiqui el seu principal establiment o explotació, llocs tots dos, que poden òbviament coincidir en un mateix lloc geogràfic, com així ocorria en moltes de les empreses que ara ho han traslladat.

En aquest context, la qual cosa algunes societats estan decidint és traslladar exclusivament fora de Catalunya el seu centre efectiu d’administració i direcció. I què és? Doncs el lloc on l’òrgan d’administració, per exemple, el consell d’administració, pren les decisions que són de la seva competència amb vista a l’efectiva adreça de la companyia. En aquests casos no es produeix doncs un trasllat de l’activitat amb el consegüent “desmantellament” de la qual es realitzava fins ara. Per contra, aquesta es continua realitzant en el mateix lloc i per les mateixes persones que fins ara ho feien. El que es trasllada, per tant, és tan sols la “presa efectiva de decisions”; això és, l’adreça de la companyia, el seu òrgan d’administració.

Tampoc s’ha de confondre el domicili social amb el domicili fiscal. En efecte, l’article 48 de la llei General Tributària estableix que el domicili fiscal de les societats coincideix amb el seu domicili social sempre que en ell estigui efectivament centralitzada la seva gestió administrativa i l’adreça dels seus negocis. Per a la norma fiscal no hi ha doncs possibilitat d’optar. El domicili fiscal ha de coincidir amb el lloc on es trobi l’adreça del negoci. Això vol dir que la decisió de situar el domicili social on l’òrgan d’administració pren les seves decisions, comporta, també, que el domicili fiscal de l’empresa es traslladi. Recordem que aquest és el lloc en el qual el contribuent i les empreses es relacionen amb l’Administració tributària. Existeixen això sí altres casos, els menys, en els quals s’està produint un efectiu trasllat real de l’activitat.

Aquesta decisió de traslladar el domicili social o, millor, el lloc en el qual se centralitza la presa de decisions, no té, normalment, un motiu fiscal. Obeeix, com així ho han anunciat la majoria de les empreses que ho han fet, a raons d’inseguretat jurídica, això és, a raons que permeten preveure un previsible escenari d’incertesa que produeix desconfiança en els inversors i/o en els clients amb impacte, per tant, en els seus resultats. És, per això, una decisió estrictament empresarial; decisió, això sí, els efectes reals de la qual tan sols es podran avaluar a mitjà i llarg termini. L’economia, i per tant, la creació de riquesa, requereix de certitud.

Enviar comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>