L’IPC baixa dues dècimes a l’octubre, fins a l’1,6%, pel menor encariment dels carburants

L’IPC baixa dues dècimes a l’octubre, fins a l’1,6%, pel menor encariment dels carburants

L’índex de preus de consum (IPC) va registrar un increment interanual de l’1,6% a l’octubre, dues dècimes per sota de la pujada de preus de setembre, degut principalment a un menor encariment dels carburants, segons ha publicat l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

L’INE atribueix aquesta moderació a un menor encariment dels preus del transport (fins al 2,2%), a causa que els preus dels carburants pugen menys que l’any passat, així com a la baixada de preus del transport aeri i dels automòbils.

També va influir en la moderació de l’IPC el menor encariment del vestit i calçat i de l’habitatge. Així mateix, l’inferior creixement del preu de l’habitatge es va reflectir en la inflació, amb un augment del 2,2 (set dècimes menys) per l’abaratiment del gas i el menor encariment de l’electricitat.

L’oci i la cultura van influir també en la menor inflació d’octubre, ja que els seus preus van créixer l’1,5 % (tres dècimes menys) per l’abaratiment dels paquets turístics.

Per contra, a l’alça dels preus van tirar els aliments i begudes no alcohòliques, amb un augment del 2,3% (més d’un punt per sobre de la taxa de setembre), per la pujada de les fruites enfront de l’estabilitat de l’any passat.

Sense tenir en compte els components més volàtils de la cistella de la compra (aliments frescos i energia), la inflació subjacent es va moderar tres dècimes, fins al 0,9 %, amb el que se situa set dècimes per sota de l’IPC general

La taxa interanual d’octubre és la catorzena positiva que encadena l’IPC interanual i implica que els preus són avui un 1,6% superiors als de fa un any.

L’IPC interanual va arrencar l’any en el 3%, la seva taxa més alta des d’octubre de 2012. Al febrer es va repetir el mateix percentatge, però al març, per primera vegada en set mesos, la inflació va retallar la seva taxa interanual fins al 2,3%.

Després de diverses pujades i baixades posteriors, l’IPC interanual es va situar a l’agost en l’1,6%, una desena més que al juliol, i va escalar fins a l’1,8% al setembre. D’aquesta forma, amb la reculada registrada a l’octubre, la taxa interanual de l’IPC descendeix després de dos mesos consecutius d’alces.

Els preus creixen el 0,9% en taxa mensual

En taxa mensual, els preus van créixer el 0,9% a l’octubre, a causa de l’alça del vestit i calçat, per l’encariment habitual de l’inici de la temporada d’hivern, així com els aliments i begudes no alcohòliques, per la pujada de les fruites i, en menys mesura, dels llegums i hortalisses. També va impulsar els preus en taxa mensual l’habitatge, per l’encariment de l’electricitat.

Van tirar a la baixa dels preus l’oci i la cultura, pel descens dels paquets turístics, i els hotels, cafès i restaurants, per la caiguda dels serveis d’allotjament.

Per comunitats autònomes, la taxa anual de l’IPC disminueix en totes, excepte a Canàries i Navarra on es manté.

Els majors descensos es van donar a Astúries, Balears, Cantàbria, Galícia, Madrid i País Basc, les taxes anuals dels quals van disminuir tres dècimes.

Enviar comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>