Els experts fiscals carreguen contra Hisenda per la seva fórmula de càlcul del tipus efectiu en Societats

Els experts fiscals carreguen contra Hisenda per la seva fórmula de càlcul del tipus efectiu en Societats

L’informe anual de recaptació tributària de 2015 reflecteix que el tipus efectiu en l’impost de societats se situa en el 6,9% per a les grans empreses, un percentatge molt baix si es compara amb el tipus nominal del 28% vigent en aquest exercici. Est és un de les dades que contribueix a la percepció que les societats, especialment les de major grandària, paguen pocs impostos a Espanya. No obstant això, cada vegada més veus s’han aixecat per criticar que aquesta fórmula de càlcul resulta equívoca.

Ara, una enquesta realitzada per PwCcatedràtics i responsables de fiscliad de companyies nacionals i internacionals mostra que el 63% sosté que el tipus efectiu que publica Hisenda no reflecteix adequadament la pressió fiscal de les societats espanyoles. En qualsevol cas, existeix un gran divisió sobre quin mecanisme seria el correcte per il·lustrar l’esforç tributari de les empreses.

El març passat, l’Associació Espanyola d’Assessors Fiscals (Aedaf) va publicar un estudi en el qual assegurava que el tipus efectiu en l’impost de societats que paguen els grups consolidats –que en la seva majoria són grans empreses– és el 26,4%. És a dir, els professionals tributaris eleven en gairebé 20 punts la xifra oficial d’Hisenda. Per arribar a un tipus efectiu del 6,9%, Hisenda relaciona la quota a pagar de l’impost de societats amb el resultat comptable (beneficis) dels grups consolidats. Succeeix que si una empresa està molt internacionalitzada i obté la major part dels seus guanys en l’exterior, el seu tipus efectiu a Espanya serà reduït. Això és així per l’exempció per doble imposició, que evita que un benefici tributi dues vegades. Per això, la major part d’experts defensa que el tipus efectiu es calcula sobre la base imposable de l’impost i no sobre el resultat comptable. Amb això, s’evitaria que les beneficis a l’estranger empenyin a la baixa el gravamen efectiu.

L’estudi de PwC també interroga als experts sobre el subministrament immediat d’informació (SII), el projecte que va entrar en vigor a l’estiu i que obliga a la gran empresa a informar de l’IVA en temps gairebé real. El 44% valora negativa o molt negativament el SIIenfront d’un 24% que es muesta entusiamadoamb el programa. Un 32% manté una actitud neutra. Sobre l’efecte del SII en la recaudacijón, el 38% afirma que augmentarà la recaptació i un 31% que no tindrà impacte. El Pla Pressupostari 2017 que el Govern va remetre l’exercici passat a Brussel·les contemplava que el SII elevaria la recaptació en 700 milions en dos anys.

Enviar comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>